tiistai 6. tammikuuta 2015

Back to the states!

Hello kaikille pitkästä aikaa!

Aikaa viime postauksista on reippaasti yli vuosi ja ajattelin tulla kertomaan kuulumisiani tauon jälkeen. Tänne kirjoittelu on tuntunut vähän tyhmältä kun ei mun elämä Suomessa oikein kuulu tän blogin alle. Mutta nyt kun paluu alkaa olla lähellä, ajattelin että miksipä ei ..:)

Vuosi on hurahtanut ohi tosi nopeasti ja paljon on ehtinyt sattua ja tapahtua. Rento kevät ja oman ikäisten kanssa abiristeily oli mukava alku muuten aika raskaalle vuodelle. Poikaystävän kanssa käytiin Tallinnassa ja Amsterdamissa pikkureissuilla ja ne onkin jääneet menneestä vuodesta parhaiten mieleen. Kesän olin töissä kokonaan ja panikoin tulevista terveystiedon ja englannin yo-kokeista. Koskaan en oo käyttänyt niin paljoa aikaa kouluun kun menneenä syksynä! Loppuvuodesta käväsin Italiassa ja Skotlannissa, koitin nauttia omasta ajasta E;n ollessa armeijassa ja hankin uuden salijäsenyyden! Loppuvuosi menikin juhliessa synttäreitä, joulua ja uutta vuotta. Siinä oli 2014 aikalailla tiivistettynä :)

Muutama päivä sitten pitkän pohdiskelun ja mietinnän jälkeen varasin lennot Idahoon omien rakkaiden perheiden ja ystävien luokse. En voi sanoin kuvailla kuinka innoissani odotan huhtikuuta ja sitä hetkeä kun pääsen takasin kotiin. Oma perhe, koulu, kaverit, kaupat, kadut, Rinteet, ruoka, tv....!! Matkani tulee kestämään noin kaksi viikkoa, ja tarkoitus on pysyä Idahossa koko loman ajan. 

Ajattelin kirjoitella tänne matkaani koskevia suunnitelmia, odotuksia ja sitten jälkeen päin niitä toteutuneita juttuja!  Joten palataan myöhemmin :)Xoxo,
Lotta

5 kommenttia:

 1. Löysin sun blogin eilen, kun googlettelin vaihto-oppilasjuttuja, ja luin tän läpi aika nopeaa. Mulla on aina ollu halu päästä Jenkkeihin vaihtariks ja nyt muutaman viime päivän ajan oon taas kahtellu eri järjestöjä ja hintoja.Tää sun blogi on vahvistanu mun haluja päästä vaihtoon Jenkkeihin, toi sun vaihtarivuotes kuulosti just täydelliseltä unelmalta!

  Aattelin ite muutaman vuoden päästä, ku oon ensin käyny yläasteen loppuun (yks vuosi enää!) ja kaks vuotta lukiota, ku haluisin päästä Jenkkeihin senioriksi. Tässä mulla nyt sit vaa on probleemana raha ja se, uskaltaako porukat päästää mua sitte valtameren toiselle puolen + tietenki se, et pääsenkö ylipäänsä hausta läpi sit. Mut piän peukut pystyssä ja toivon parasta! :)

  Oikeesti ää haluun vaihtoon Jenkkeihin. ;-;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Kiitos kommentistasi, ihanaa et joku vielä tätäkin blogia lukee:) Hyvä jos mun postaukset vahvisti halua lähteä eikä toisinpäin! Vaihto-oppilasvuosi on edelleen (2v jälkeenpäin) yks mun elämän parhaista asioista ja varmasti parhain päätös, minkä olen tehnyt.

   En usko, että sillä on väliä kuinka monen lukiovuoden jälkeen lähdet vaihtoon, jotta olisit senior. Meidän koulussa kaikki vaihtarit oli. Ja yleensä koulut haluaa toteuttaa vaihtarien toiveet :) Rotareiden kautta myöskään hinnat eivät ole kovin pahoja, koska he eivät 'vedä välistä' itselleen mitään.

   Toivottavasti pääset lähtemään ja vielä itsellesi mieluiseen paikkaan! Haastattelut ei olleet vaikeita ;) Vuosi muuttaa elämän ihan erilaiseksi! Itse sain just oman hostsiskoni meille pariksi viikoksi Suomeen. Vaihtarivuosi jatkuu usein piiitkään kotiin tulemisenkin jälkeen :)

   Poista
  2. Okei! En millään malta oottaa omaa vaihtovuotta ;-; mut pakko oottaa, et saan rahaa kasaan, porukat kun ei suostu maksaa mulle koko vaihtovuotta, vaan osan siitä :/

   Poista
 2. Terve! Sori jos mun teksti kuulostaa vähän provosoivalta tms, mutta haluaisin kuitenkin rehelliset vastaukset.. Eli itseä kiinnostaa vaihtoon meno, mutta Yhdysvallat vaikuttaa jotenkin huonolta. Mulla on itseasiassa joitakin Yhdysvaltalaisia kontakteja, jotka ovat hyvin avoimesti kertonut tilanteesta siellä niin on jäänyt vähän mätä vaikutelma. 1. Monilla ei ole minkäänlaista henkivakuutusta, sairaalamaksut voi olla pikkujutuista ihan järjettömiä, FDA kontrolloi lääkkeitä ja kaikki nämä maanväliset hyperfirmat pitävät ihan normilääkkeiden hinnan normaalisti jopa 50% kalliimpina mitä muualla maailmassa. 2. Ihmisten terveys on edellisten ja FDA:n tms takia osittain erittäin huono ja ihmisille syötetään kaikenmaailman einespaskaa, mikä sisältää Euroopan Unionissa kiellettyjä terveydelle vaarallisia aineita. 3. Koulutus on julkisella tasolla täyttä kuraa, äidinkielen opetus on poistettu joissan osavaltioissa julkisissa peruskouluissa tms. Monet Yhdysvaltalaiset kirjoittavat huonompaa englantia kuin minä. 4. Muutenkin koko paikka vaikuttaa jotenkin roskaviihteen, tms mekalta (Miley Curys) tms.. Eli vähän "muoviselta" vaikuttaa. Sitten joissain osavaltioisssa on ihan oikeita jengejä (crips tms) ja esim Detroit on täysin sekaisin. Tiedän, että edellinen teksti saattaa sinulle kuulostaa erittäin liioitetulta ja provosoivalta, mutta siinä oli vain pähkinänkuoressa ajatukseni. Voisitko valaista vähän ja kertoa oma mielipiteesi edellisistä ja huomasitko itse mitään vastaavaa? Pitäisi varmaan jo tietää nämä blogin lukijana, mutta minä lukiovuonna menit Yhdysvaltoihin ja en ymmärrä, miten joku voi melkein vuoden olla muualla ja kuitenkin kirjoittaa lukiosta. Tuliko sulle lisätöitä Suomessa tai annettiinko sulle jotakin sun omasta lukiosta mukaan, että voit opiskella siellä, sillä epäilen vahvasti, että opit paljoa siitä mitä sun lukukaudella opeteltiin? En sitten tiedä sinusta, että et ehkä ymmärrä lukiotyttönä mitään politiikasta tms, joten pahoittelen, jos on vaikea vastata kysymykseeni.

  VastaaPoista
 3. Moi! Kiitos kommentistasi. Mun on vaikea ottaa näihin kaikkiin asioihin kantaa, koska esimerkiksi lääkkeiden kanssa en ollut tekemisissä flunssakausia mukaan laskematta. Tiedän että USA:sta voi saada sitä itse kokematta tulla median yms. kanavien kautta vähän teennäinen kuva. Ihmiset siellä kuitenkin osoittavat maan olevan kaikkea muuta. Minulle on jäänyt maasta hyvä kuva kaikkine erilaisuuksineen. Toki eroavaisuuksia löytyy, mutta se tekee matkustamisesta rikkaampaa. Vaihto-oppilaana tuskin kohtaisit vaikeuksia mainitsemiesi asioiden kanssa.

  Vaihtarijärjestöni pitää hyvän huolen vaihtareistaan, ja esimerkiksi matkavakuutus korvasi pitkälti omat terveydenhuoltokuluni. Toki systeemit ovat siellä erilaisia, mutta hyvin kaikki on sielläkin järjestetty.

  USA:n maine ylipainoisten maana on aikamoinen yleistys. Toki heitä löytyy paljon, mutta suhteutettuna väkilukuun en pitäisi sitä erityisen järisyttävänä. Esimerkiksi minun asuinalueellani ihmiset olivat paljon paremmassa kunnossa kuin kotikaupungissani Suomessa. =D
  Liikkumismahdollisuudet olivat niin hyvät ja tärkeä osa jokapäiväistä elämää.

  High school eroaa lukiosta ja vertaisinkin sitä enemmän yläasteeseen. Koulusta löysi kyllä itsellekin haastavia aineita, ja toki englannin kieli tekee opiskelusta astetta vaikeampaa (vaikka sitä osaisi hyvin:). Englantia opetettiin pakollisena minun koulussani kaikille ikäluokille, ja on hyvin vaikea kuvitella koulua ilman äidinkielen tunteja.

  Itse pidin Amerikan 'isosta' meiningistä ja harvoin vaihtareita sijoitetaan noihin suuriin kaupunkeihin. Enemmistö asuu pienissä kaupungeissa, joissa moisista jengeistä ei ole haittaa.

  Lähdin vaihtoon lukion 1. vuosikurssin jälkeen. Kotiin palaaminen ja lukiorytmin löytäminen oli kieltämättä haastavaa, mutta ei mitenkään mahdotonta. Jos on motivoitunut, ylioppilaaksi pääsy ei ole vaikeaa :) Sain vaihtovuodestani kahdeksan kurssia. Meidän lukio olisi myös mahdollistanut kurssien tekemisen etänä, joten 'ihan hukkaan' vuosi ei mene. Enkä ajattelisi siitä muutenkaan noin, sillä ennemminkin vaihtovuosi Antaa kuin Ottaa.

  Toivottavasti osasin jotenkin vastata kysymyksiisi. Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista